De meest gestelde vragen over het installeren van een fietsendrager

De meest gestelde vragen over het installeren van een fietsendrager

Fietsendragers zijn onmisbaar voor de vele enthousiaste fietsers die graag hun sportieve hobby's combineren met een actieve vakantie of een sportieve dagje uit. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je een fietsendrager op de juiste manier installeert, zodat je fiets veilig en zonder zorgen op de plek van bestemming aankomt. In deze blog bespreken we de meest gestelde vragen over het installeren en gebruiken van een fietsendrager.

1. Welke soorten fietsendragers zijn er en hoe worden ze geïnstalleerd?

Er zijn drie hoofdcategorieën van fietsendragers: dakdragers, trekhaakdragers en achterklepdragers. We leggen kort uit hoe elke soort geïnstalleerd wordt:

 • Dakdragers: Deze dragers worden op de dakrails of dakstangen van je auto gemonteerd. Dit type drager is geschikt voor een of meerdere fietsen, afhankelijk van de breedte van je auto en het totale gewicht van de lading. Je dient je fietsen rechtstandig of, in sommige gevallen, zijwaarts te plaatsen.

 • Trekhaakdragers: Deze dragers worden direct op de trekhaak van je auto bevestigd. Ze zijn vaak geschikt voor meerdere fietsen en kunnen het gewicht van zwaardere fietsen, zoals elektrische fietsen, beter dragen. Bij sommige modellen is het mogelijk om de drager te kantelen, zodat je nog steeds toegang hebt tot de achterklep van je auto.

 • Achterklepdragers: Dit soort fietsendragers wordt bevestigd aan de achterklep van je auto, vaak met behulp van riemen en rubberen steunen. Ze zijn meestal geschikt voor maximaal twee of drie fietsen. Dit type drager is over het algemeen gemakkelijker te installeren en te verwijderen dan de andere soorten, maar kan minder stabiel zijn.

2. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het installeren van een fietsendrager?

Bij het installeren van een fietsendrager zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten:

 • Compatibiliteit: Zorg ervoor dat de drager compatibel is met je auto. Lees de instructies of raadpleeg de fabrikant van de drager om er zeker van te zijn dat hij past.

 • Laadgewicht: Houd rekening met het maximum laadgewicht van de drager en de auto. Overschrijd dit gewicht niet, anders kan dit leiden tot schade aan je auto of de drager.

 • Verlichting en kentekenplaat: Zorg dat de verlichting en kentekenplaat van je auto goed zichtbaar zijn. Indien nodig, maak dan gebruik van een extra verlichtingsbalk en/of kentekenplaathouder.

 • Stabiele en veilige bevestiging: Zorg ervoor dat de fiets(en) op een stabiele en veilige manier bevestigd zijn op de drager. Gebruik de aangegeven bevestigingspunten en zorg ervoor dat de fiets(en) niet bewegen tijdens het rijden.

3. Moet ik speciale gereedschappen of accessoires aanschaffen om een fietsendrager te installeren?

Bij de aanschaf van een fietsendrager zijn vaak alle benodigdheden inbegrepen voor de installatie. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een adapter aan te schaffen, bijvoorbeeld voor specifieke automodellen of fietsframes. Daarnaast zijn er extra accessoires op de markt die het gebruik van een fietsendrager makkelijker of stabieler kunnen maken, zoals oprijgoten of frameklemmen.

4. Hoe zorg ik ervoor dat mijn fietsen veilig op de fietsendrager staan?

Om ervoor te zorgen dat je fietsen veilig op de drager staan, dien je de volgende stappen te volgen:

 • Gebruik de aanbevolen bevestigingspunten en -methodes volgens de instructies van de fabrikant.
 • Zorg voor voldoende afstand tussen de fietsen, om beschadigingen aan de fietsen te voorkomen.
 • Controleer tijdens de rit regelmatig of de fietsen nog stevig vastzitten en naar behoren bevestigd zijn.

5. Wat zijn de regels met betrekking tot het gebruik van fietsendragers op de openbare weg?

De algemene regels met betrekking tot het gebruik van fietsendragers op de openbare weg zijn als volgt:

 • Zichtbaarheid: Je verlichting en kentekenplaat moeten goed zichtbaar zijn.
 • Verlichting: De verlichting van je auto, zoals remlichten en richtingaanwijzers, moet goed zichtbaar zijn. Indien dit niet het geval is, gebruik dan een extra verlichtingsbalk.
 • Kentekenplaat: De kentekenplaat van je auto moet goed zichtbaar zijn. Indien dit niet het geval is, gebruik dan een extra kentekenplaathouder.
 • Breedte en lengte van de lading: De breedte en lengte van de lading mag niet meer zijn dan een bepaalde toegestane afmeting. Deze regels kunnen per land verschillen.

In sommige landen is het verplicht om een reflecterend waarschuwingsbord op de fietsendrager te plaatsen. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de lokale regelgeving omtrent het gebruik van fietsendragers op de openbare weg.

6. Kan ik een fietsendrager gebruiken in combinatie met een trekhaak of een achteruitrijcamera?

Veel fietsendragers zijn ontworpen om te bevestigen op een trekhaak, wat uiteraard de betreffende trekhaakdragers zijn. Het gebruik van een fietsendrager in combinatie met een achteruitrijcamera kan echter lastig zijn, aangezien de fietsen en drager soms deels of geheel het zicht van de camera blokkeren. Er zijn echter speciale dragers beschikbaar met een uitsparing voor de camera, of modellen die van de auto wegklappen, zodat het zicht van de camera niet belemmerd wordt.

7. Kan ik een elektrische fiets ook vervoeren met een fietsendrager?

Ja, het is mogelijk om elektrische fietsen te vervoeren met een fietsendrager. Let hierbij wel op het gewicht van de elektrische fiets in vergelijking met het maximale draagvermogen van de drager. Trekhaakdragers zijn over het algemeen beter geschikt voor het vervoeren van een of meerdere elektrische fietsen.

Conclusie

Deze blog heeft de belangrijkste vragen met betrekking tot het installeren en gebruiken van een fietsendrager beantwoord. Door goed op de hoogte te zijn van de aandachtspunten en regels, kun je het juiste type fietsendrager kiezen en deze op een veilige en correcte manier installeren. Zo kun je zonder zorgen je fietsen meenemen op avontuur.

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle fietsendragers.

© 2024 Beste Fietsendrager, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten